Obilježavanje “15.4. Međunarodnog dana medicinsko laboratorijske djelatnosti”

Povodom “Međunarodnog dana medicinsko laboratorijskih djelatnika”koji je službeno 15.travnja, udruga CMLDSA obilježila ga je nešto ranije, 13. travnja,2018. u prostorijama Novog studentskog doma u Osijeku i 15.travnja 2018. u Školskoj ulici u Osijeku, zajedno s Crvenim križem Osijek.

Članovi udruge CMLDSA prigodno su mjerili glukozu u krvi, krvni tlak, BMI-indeks te određivali krvne grupe i istaknuli važnost prava na osnovnu zdravstven zaštitu. Pritom se naglašava da je u svakom društvu potrebna laboratorijska zdravstvena zaštita za sve, moguća jedino uz jačanje preventivnih aktivnosti.

 

 

 

 

Iako smo uranili, svejedno nismo bili prvi. Središnje događanje povodom Svjetskog dana zdravlja i Međunarodnog dana medicinsko laboratorijskih djelatnika u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, HZJZ-om i HZZO-om, održano je još 7. travnja na Cvjetnom Trgu, u samom centru Zagreba.

Građani koji su se tamo našli mogli su svoju krvnu sliku, kolesterol/trigliceride, glukozu u krvi, PSA, dobiti test za dokazivanje trudnoće, posavjetovati se s liječnicima i sl.

Za svakoga ponešto, moglo bi se reći.