3. Kongres Hrvatske komore zdravstvenih radnika

UntitledHrvatska komora zdravstvenih radnika – Strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost organizirala je od 2. do 5. lipnja ove godine u Opatiji 3. Kongres pod nazivom „Medicinsko-laboratorijska djelatnost u praksi i pravo u zdravstvu“. Glavne teme 3. Kongresa bit će vezane uz kliničku kemiju-hematologiju, mikrobiologiju, patohistologiju i citologiju, transfuzijsku medicinu – imunologiju, molekularnu dijagnostiku, pravo u zdravstvu te studentsku sekciju. Kongres je namijenjen svim sudionicima i zdravstvenim djelatnicima koji se bave medicinsko-laboratorijskom dijagnostikom i njezinom primjenom u praksi kao i u znanstvenim istraživanjima.

Cilj ovogodišnjeg kongresa bio je upoznati stručnu javnost sa svjetskim praksama i trendovima te osvijestiti o važnosti medicinsko-laboratorijske djelatnosti za suvremenu medicinu koja se temelji upravo na dijagnostici.  Kako je HKZR – SR MLD punopravna članica EPBS-a i IFBLS-a, ovaj Kongres imao je međunarodni značaj sudionika država članica s kojima su izmijenili iskustva u radu i u novim tehnološkim dostignućima, kao i nove internacionalne zakonske regulative za našu struku. Jednako tako, želja organizatora je probuditi interes mladih ljudi da se odluče za ovo zanimanje koje je iznimno traženo u svijetu, a zahvaljujući suradnji sa stranim sveučilištima studenti iz Hrvatske imaju mogućnost, osim u rodnoj zemlji, studirati i u Portugalu, Austriji, Irskoj i Danskoj te na taj način ostvariti internacionalno iskustvo.

Na Kongresu pri studentskoj sekciji, koju ju organizirala voditeljica smjera MLD-a Medicinskog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Ljubica Glavaš-Obrovac, u kojoj su sudjelovali i naši studenti zajedno s kolegama iz Splita, Rijeke i Zagreba i prezentirali svoje radove te na zanimljiv, a ujedno i zabavan način razmjenili iskutva.

Opatija_-_3_HKZR_2_dan_posljepodne_55